Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi. X

CHUTNEY ŚLIWKOWE

Znaleźliśmy ostatnio pyszny przepis na chutney śliwkowe. Teraz czas śliwek, więc jeżeli ktoś chce pozamykać w słoiczki na zimę trochę lata polecamy.

chutney śliwkowe

Składniki

  • 0,5 kg śliwek węgierek
  • 1 szalotka
  • klarowane masło
  • 100 g brązowego cukru nierafinowanego
  • 125 ml octu jabłkowego bio ( polecamy użyć troszkę mniej)
  • 2 łyżki świeżego startego imbiru
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
     

chutney śliwkowe przepisy

Śliwki myjemy i kroimy na ćwiartki. Siekamy szalotkę i delikatnie podsmażamy na klarowanym maśle w małym garnku. Po 4-5 minutach dodajemy resztę składników: śliwki, cukier, ocet, imbir, goździki i cynamon. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 30-40 minut, aż mikstura zrobi się gęsta jak konfitura. Zjadamy od razu albo wkładamy do słoika. Idealnie pasuje do drobiu: kaczki, indyka, gęsi, a także do serów.

chutney śliwkowe przepis

chutney śliwkowe kulinarne

Przepis pochodzi ze strony: kukbuk.com.pl

POKAŻ KOMENTARZE (0)
Imię (*)
Email (*)
Twoja strona www
Wprowadź kod z obrazka (*)
Napisz coś